Zondag 1 oktober 2017

WAAROM ZOUDEN DAMES LANGER DOORWERKEN?

Iedere keer verbaas ik me weer over de zwakte van de columnisten in het AD. Heel triest dat een van de weinigen die echt iets te vertellen had, Wierd Duk, inmiddels zijn laatste artikel voor ‘De Algemene’ heeft geschreven. Irene van den Berg mag van het AD iedere week ‘ons economisch gedrag’ analyseren. Het is mij nooit duidelijk geworden op basis van welke kunde ze daarvoor de ruimte krijgt, en haar column ‘Langer doorwerken, dames’ heeft dat onbegrip alleen maar vergroot.  Zo stelt ze dat vrouwen best wat langer mogen doorwerken dan hun mannelijke collega’s.
Wat ze ‘onderbouwt’ met: ‘Zodra die grijze heren achter de geraniums verdwijnen, kunnen wij nog een paar jaar ongehinderd carrière maken. Op de werkvloer lopen de kerels niet meer voor onze voeten, en thuis zorgen ze er juist voor dat de boel op orde is’. Afgezien van dit achterhaalde man-vrouw denken lijkt het me niet waarschijnlijk dat Irene ooit een werkvloer van ‘binnen’ heeft gezien, laat staan dat ze er weleens op gestaan heeft. Bovendien gaat ze geheel voorbij aan de actualiteit, in welk hokje moeten de genderneutralen dan in de visie van Irene geplaatst worden? Wanneer die grijze kerels met pensioen gaan, worden ze namelijk mits het bedrijf niet in zwaar economisch vaarwater verkeert heel eenvoudig vervangen door nieuwe krachten, in de praktijk veelal mannen. De vervangen exemplaren zorgen er in de visie van Irene onderwijl voor dat thuis de boel op orde is. Recente onderzoekcijfers wijzen geheel anders uit. Mannen, zelfs als ze ‘achter de geraniums’ verdwenen zijn, voelen zich nog steeds niet erg geroepen om de handjes te laten wapperen in de huishouding.  Het is toch ook niet meer dan normaal dat de wetgever op dit punt geen verschil maakt tussen man en vrouw. Overigens is het al lang niet meer zo dat vrouwen nog steeds gemiddeld drie jaar ouder worden, zoals Irene beweert. Die gemiddelden zijn al zo naar elkaar toe gegroeid, dat er op basis van Aardse jaren vrijwel geen sekse-indeling meer te maken valt. Ieder mens heeft er recht op om door de staat als individu behandeld te worden. Met emancipatie heeft dat helemaal niets te maken, wel met civiele burgerrechten.
Wel schrijnend, en daar mag best eens een Irenevinger opgelegd worden,  is dat singles in belastingtechnisch opzicht heel wat slechter af zijn dan ouders met kinderen, terwijl de laatsten  ook nog eens heel wat extraatjes (kinderbijslag) in de wacht slepen. Het zou juist andersom moeten zijn. Singles belasten deze maatschappij niet met nieuwe, straks volkomen overbodige te voeden monden (gezien de robotisering) en zouden voor  die vrijwillige onthouding juist (financieel) beloond moeten worden. De kinderbijslag kan dan bij voorbeeld plaats maken voor een subsidie op kinderloosheid. Een wereldwijde geboortestop zou heel wat problemen bij de bron oplossen. Deze gedachte moet onder veel andere weldenkende mensen  de kinderloze premier Mark Rutte toch sterk aanspreken. Kan misschien nog net meegenomen worden in de kabinetsformatie.
FOTO: Prinses Beatrix bleef tot haar 75e doorwerken, na een koninklijke carrière van 33 jaar. Dat respectabele aantal dienstjaren valt echter in het niets bij de conduitestaat van Koningin Elizabeth van Engeland die al 65 jaar niet van wijken weet.