Dinsdag 25 augustus

CITY-CINEMA ZET OOK KUIPERSTRAATJE IN DE SPOTLIGHTS

Het Kuiperstraatje, dat Raadhuisstraat en Tongerloplein via een kronkelweggetje met elkaar verbindt, plukt ook volop de vruchten van de komst van de nieuwe bioscoop die voorlopig als City-Cinema door het leven gaat. De gemeente wil het aanzicht van het historische straatje vergroten door het een groen gezicht en een aantrekkelijke betegeling te geven. Tot volle tevredenheid van de familie Lambregts die een levendige wandelroute vanuit de richting Nieuwe Markt in het verschiet ziet liggen. De (achter liggende) Kring zal daar eveneens volop van profiteren. Dat leidt automatisch tot een gevoel van meer veiligheid, want het straatje wordt de laatste jaren in de nachtelijke uren geteisterd door wildplassers en drugsdealers. Gezien enkele reacties zijn de bewoners hier ook wel content mee. Geheel in de aard van het bioscoopwezen komt het Kuiperstraatje nu opnieuw in de spotlights te staan.
City-Cinema heeft overigens een bemoedigende start gemaakt. De reacties van de bezoekers waren overwegend bijzonder positief en ook het filmbezoek viel niet tegen.   


Zondag 16 augustus

MARIA TENHEMELOPNEMING VOOR HET EERST IN PATERSTUIN

De Maria Tenhemelopneming die doorgaans op 15 augustus wordt gevierd, had zondag 16 augustus de Paterstuin van de Onze Lieve Vrouwekerk als (zonovergoten) decor. Een unicum in de geschiedenis van de parochie. Nooit eerder werd voor deze bijeenkomst naar de tuin uitgeweken. Achteraf gezien wel een heel goed idee van pastoor Ronald van Bronswijk. Wie het geluk had een plaatsje in de schaduw te bemachtigen mocht zich als extra geprezen beschouwen, want ook deze dag liep de temperatuur al snel op richting dertig graden. .
De circa honderd bezoekers werden bij de ingang uitgenodigd om hun handen te ontsmetten met het inmiddels overbekende gel, en kregen daar tevens de benodigde gegevens, inclusief het kerkboekje voor deze dienst. De stoeltjes waren door de organisatie keurig op 1,5 meter afstand van elkaar geplaatst. Met de MariaTenhemelopneming staan de orthodoxe- en katholieke kerk stil bij de opneming van Maria in de hemel, en is daarmee een van de belangrijkste Mariavieringen. De oorsprong van deze feestdag gaat bij de katholieken minstens terug tot het jaar 700 na Christus, bij de orthodoxen zelfs tot 600. Ronald van Bronswijk omschreef Maria als een krachtige- en liefdevolle vrouw die bij voorkeur op de achtergrond haar grote prestaties leverde. ‘Wat er ook gebeurde, ze bleef altijd achter haar zoon staan. Je vindt haar niet terug op reclameborden, ze zocht juist heel zachtjes een plek in ieders hart. Maria was een waarlijk goede moeder. Ik vraag me wel eens af of in deze tijd van overvloed de kinderen hun moeder nog wel voldoende waardering geven?’. Omdat de viering in de open lucht plaats had, mocht er ook muziek worden gemaakt en meegezongen met de teksten. Van die mogelijkheid werd grif gebruik gemaakt. In tegenstelling tot de reguliere vieringen bracht Van Bronswijk het stukje brood, het lichaam van Jezus symboliserend, nu zelf naar de parochianen toe. Nadeel van de Paterstuin in de huidige staat is dat er maar weinig schaduwplekken zijn. Dat was vroeger wel anders. Om die reden ging menig bezoeker tussen de bedrijven met het stoeltje in de hand op zoek naar plekken die met meer schaduw gezegend waren. Na de dienst was er op de binnenplaats nog een koffie-uurtje gepland. Ook veel bezoekers maakten van die mogelijkheid gebruik. Niet zo vreemd, want daar was wel voldoende schaduw te vinden. Bovendien smaakte de koffie zo lekker dat menigeen nog een tweede kopje nam. Het mobiele orgel, bespeeld door beiaardier Toni Raats, was door muziekcentrum Van Gorp beschikbaar gesteld. De toetsenist barst na een lange periode van revalidatie weer van de plannen. Daarbij vergeet hij niet samen met zijn vrouw van de kleine dingen des levens te genieten. ‘Onlangs hebben we de trein genomen naar Kruiningen. We hebben daar alleen langs de dijk gewandeld en genoten van het drukke scheepsverkeer. Natuurlijk vergaten we niet een lekker visje te eten en op zo’n manier heb je op een simpele wijze toch een welbestede middag. In deze tijd hebben wij echt van de kleine dingen des levens leren genieten. Daarnaast heb ik mijn handen weer vol aan allerlei muzikale projecten en het ‘gewone beroepsmatige werk’ gaat natuurlijk ook gewoon door. Wie zich met muziek bezig houdt, kan nooit de knop omzetten. Er zijn altijd melodietjes of andere ideeen die zich vanzelf aandienen’.        


Vrijdag 14 augustus

AMERIKA IS GEEN LAND, MAAR EEN BUSINESS-MODEL

Wie films kijkt op zenders als RTL en SBS6 moet zeker tegen het einde zijn koppie er goed bij houden. Omdat ze bij de commercielen niet aan aftiteling doen, is de kans bij slechts eventjes knikkebollen groot dat je ineens naar een geheel andere film zit te kijken. Bij ‘Killing Them Softly’ die RTL 7 donderdagavond uitzond, had ik het gevoel dat ze het wel heel bont hadden gemaakt.
Nadat Brad Pitt zijn partner in het kwaad bij de financiele afrekening de woorden ‘Now fucking pay me’ had toegebitst, kregen we meteen de blote billen en borsten te zien uit Teleshop, waarmee een avondje RTL doorgaans wordt afgesloten. Ik was echter te voorbarig, zo leerde ik deze middag op Wikipedia. Dit waren echt de woorden waarmee de film wordt afgesloten. Of Pitt zijn fucking money inderdaad ontvangen heeft, zal dus nooit opgehelderd worden. De film geeft ook geen aanleiding voor een vervolg.  Toch is het slot wel om een andere reden interessant, namelijk vanwege de politieke discussie die aan de afrekening vooraf gaat.  
Op de avond van de presidentsverkiezingen in 2008 spreekt de huurmoordenaar Jackie Cogan (Brad Pitt) met zijn contactpersoon Driver af in een bar om zijn vergoeding in ontvangst te nemen. Niet erg handig vanwege de gevoeligheid van de materie, lijkt me zo, maar de meeste films in dit genre hangen nu eenmaal van onbegrijpelijke moves aan elkaar. Op de achtergrond is de televisie-uitzending van Barack Obama's overwinningsspeech te zien. Achteraf bezien toch ook maar een hoop inhoudsloos gezever, wat door Pitt feilloos wordt doorgeprikt. Jackie argumenteert dat 10.000 dollar per slachtoffer te weinig is omdat Mickey voor de moord op Squirrel 15.000 dollar zou gevraagd hebben. Driver zegt dat 10.000 dollar de prijs is die werd afgesproken. Jackie windt zich op over Obama's toespraak en zegt: ‘This guy wants to tell me we're living in a community? Don't make me laugh. I'm living in America, and in America, you're on your own. America is not a country; it's just a business’.  Als hij terugkeert van een korte, sanitaire stop richt hij zich tot Driver met de woorden: ‘Now fucking pay me!’. Onbegrijpelijk om een film zo te beeindigen. Bij RTL is het uitzitten van een film ook in andere zin een martelgang. Naarmate het einde nadert, worden de reclameblokken steeds frequenter uitgezonden en de blokjes film daartussen steeds kleiner. Geen wonder dat zoveel filmliefhebbers hun toevlucht zoeken tot Netflix. Moest ik ook maar eens gaan doen!  


Zondag 2 augustus 2020

"FIETS-PARKEREN" LEIDT TOT IRRITATIES OP NIEUWE MARKT

Burgemeester Han van Midden kan gerust zijn. Mondkapjesgebieden waarop in Amsterdam en Rotterdam gezinspeeld wordt, kunnen in Roosendaal achterwege blijven. Nergens geeft de situatie hier aanleiding om zo’n (te) ver gaand gebod in te voeren. Daarmee zou ook de burgerlijke vrijheid geheel onnodig schade worden aan gedaan. Het is dan ook niet te verwachten dat ‘Beste Han’ tot zo’n vergaande ingreep zal overgaan.
Wel is er een andere reden tot zorg op de Nieuwe Markt. Het zogeheten ‘korte termijn fiets parkeren’ leidt regelmatig tot conflictsituaties. Zo heb ik zaterdagmiddag weer eens mogen constateren. De banken die het sluitstuk vormen van ‘Het Lover van Lok’ zijn tevens bedoeld als gratis zitplaatsen voor het winkelend publiek. Helaas worden gedeelten daarvan  regelmatig ‘bezet’ door fietsers die hun tweewielers daar even tegenaan parkeren omdat ze in een van de aangrenzende winkels moeten zijn. Het is niet de bedoeling dat fietsen zo pal voor de deur worden weggezet, maar ja, het gemak dient nu eenmaal de mens’, redeneert menig fietsend medemens.
Pal voor mijn ogen leidde dat zaterdag tot een pittige aanvaring tussen een familie die even wilde uitblazen van de vermoeienissen van het shoppen en een echtpaar op leeftijd dat een deel van de bank voor Perry Sports op een weidse manier had afgeschermd met hun tweewielers. Aangezien andere gedeelten van de bank eveneens op deze oneigenlijke manier bezet werden gehouden, besloot de man in het gezin daar geen genoegen mee te nemen. Zonder enige aarzeling zette hij de fietsen een flink stuk opzij, wat weer niet in goede aarde viel bij het echtpaar dat na gedane zaken was teruggekeerd op de plek des naderend onheil. Een stevige woordenwisseling die draaide om het begrip ‘handen af van andermans eigendom’ was het gevolg. De gemeente doet er dus verstandig aan om het ‘fiets-parkeren’ zodanig te reguleren dat de banken slechts gebruikt worden voor het doel waarvoor ze daar zijn neergezet: zitten en keuvelen. Op slechts korte afstand zijn notabene twee fietsenstallingen gevestigd. Fietsen en pleinen vormen doorgaans een slechte combinatie, zeker op de Nieuwe-Markt.