Dinsdag 11 december 2018

MANTELZORGERS GETRAKTEERD OP SPECTACULAIRE SHOW

Hier had Monique bij moeten zijn. Of misschien was de dochter van Jack de Nijs (Jersey) er wel, maar hebben onze paden elkaar helaas niet gekruist. Tijdens de door Mieke Roovers en Rudi Westerkamp speciaal aan de mantelzorgers opgedragen muzikale avond in De Kring deden de organisatoren maandagavond datgene wat de gemeente Roosendaal tegen iedere logica in al zo lang verzuimt: een passend eerbetoon brengen aan de grootste artiest die ooit in Roosendaal is opgegroeid, Jack de Nijs, ook bekend onder zijn artiestennaam Jack Jersey. Westerkamp die De Nijs persoonlijk goed gekend heeft, aarzelde niet om hem te betitelen als het ‘grootste muzikale genie dat ik ooit heb mogen ontmoeten’. De beeltenis van De Nijs siert sinds enkele maanden het tunneltje onder ‘De Schuiven’ (spoorwegovergang Markt-Kade).  Hij verkeert daar weliswaar in goed gezelschap van onder anderen admiraal Loncke, Toon van Dodewaard (McAnthony) en Frans van der Groen, maar er had natuurlijk al lang een straat, laan of plein naar de legendarische zanger/tekstschrijver vernoemd moeten zijn.  En uiteraard moet zijn portret zo snel mogelijk dat van Frans van der Groen gezelschap gaan houden in de nok van restaurant Over de Tong (aanbouw van De Kring). Dat geldt natuurlijk ook voor de recentelijk overleden Jan Mol.          
 
Roovers en Westerkamp toonden een compilatie van Jacks grootste succesnummers en vrijwel direct zong of neuriede iedereen de teksten mee.  Met dat ‘Back to the Feeling’-gevoel zat het dus vanaf de start al goed in De Kring.  En dat was nog maar een klein voorproefje van een spectaculaire show vol nostalgisch sentiment die heel zorgvuldig was samengesteld door het tweetal. Zeer verrassend was ook de keuze voor Robert Maaskant als tweede presentator. De vroegere coach van RBC bleek nog steeds over een vlotte babbel te beschikken, wat hem destijds bij presentaties tot een uitermate geschikt uithangbord maakte voor de directie.  Na zijn carriere als voetbaltrainer (die hij inmiddels bij Almere City weer heeft opgepakt) ging Maaskant heel anders tegen het leven aankijken. ‘Velen van u herinneren zich ongetwijfeld nog hoe ik tijdens een wedstrijd uit pure woede en frustratie een ruit van de dug-out aan diggelen sloeg. Dat heeft me aan het denken gezet. Ik wilde meer controle krijgen over mijn emoties en zodoende ben ik weer met Westerkamp, die ik nog uit mijn RBC-tijd kende, in contact gekomen.  Iedere dag begin ik nu met geestelijke ontspanningsoefeningen. Ik weet dat ik daar door sommigen om uitgelachen wordt, maar dat deert me in het geheel niet. Als je geestelijk goed in balans bent, kan niemand je met doelbewuste beledigingen krenken. Die balans heb ik gevonden dankzij de wijze lessen van Westerkamp’.  Guus Meeuwis liet via een videofilm weten dat muziek in vrijwel ieders leven een belangrijke rol speelt. ‘Bij iedere emotie is wel een passend repertoire te bedenken.  Muziek helpt je ontspannen en opladen, een beter cadeau kunnen we ons niet indenken. Het is prachtig dat mantelzorgers altijd maar doorgaan om het hun dierbaren zo goed mogelijk naar de zin te maken. Maar je kunt pas een goede mantelzorger zijn als je ook goed voor jezelf zorgt. Zorg daarom op tijd voor de nodige ontspanning. Anders hou je het op een gegeven moment niet meer vol en daar is niemand bij gebaat’, wees Westerkamp nog eens op het doel van deze avond. 

Mieke Roovers en Rudi Westerkamp, tevens de oprichters van coachingspraktijk Top Life gaven met deze bijeenkomst de aftrap van een reeks workshops onder het motto Tijd voor jezelf. Mantelzorgers krijgen in samenwerking met het mantelzorgsteunpunt van Roosendaal en Rucphen handvatten aangereikt die hen moet helpen bij het leren omgaan met de druk die gepaard gaat met de continue zorg voor een ander. Met dit theaterconcept brengt Westerkamp, arts in de Chinese geneeswijze én voormalige popjournalist, zijn twee passies samen; mensen helpen en muziek. Al twintig jaar traint en coacht hij samen met zijn partner Mieke Roovers en zoon Jan Jaap mensen om het beste uit zichzelf en het leven te halen.Back to the Feeling begon met de bijna breekbare klanken uit begin twintigste eeuw en ging via de weemoedige countrymuziek naar het swingende rock ’n roll tijdperk. Originele audio werd afgewisseld met een live band, bestaande uit topmuzikanten die onder anderen Waylon, Guus Meeuwis, Alain Clark en de Toppers begeleiden op het podium.  Westerkamp betrok met enkele luchtige, wetenschappelijke testjes het publiek actief bij de voorstelling, en bracht en passant een lesje bewegingsleer in praktijk. Na het podiumgedeelte dat non-stop bijna twee uur in beslag nam, was er nog een afterparty in de foyer met DJ Tripple Bounce. Zelf ervaarde ik het podiumgedeelte als een warm bad. Wat zit de muziek uit de jaren zestig melodieus toch uitstekend in elkaar. Mooie beelden van onder anderen Piet Veerman (The Cats) en Boudewijn de Groot vormden een mooie mix met de live muziek van de topmuzikanten die samen een uitstekende gelegenheidsband vormden.