Maandag 16 oktober 2017

KATELL CHEVALIER VERDIENT BETERE MUZIKALE BEGELEIDING

‘Brel & Stromae by Katell’.  Dat was de oorspronkelijke titel van het programma waarmee Katell Chevalier de zangers Jacques Brel en Stromae wilde eren. Dat was echter buiten de Ervan Brel gerekend, want deze titel kon in hun ogen geen genade vinden. Chevalier, in Nederland naar het schijnt bekend van ‘The Voice of Holland’, was zodoende gedwongen om een andere titel te verzinnen. ‘Deux Voix’ is een logisch alternatief. In dit intieme liedjesprogramma combineert de in Frankrijk geboren zangeres twee van haar grote idolen. 

De Belgisch-Rwandese singer-songwriter en rapper Stromae, geboren in 1985, is op zijn beurt ook een grote fan van het werk van Brel en zodoende grijpt alles mooi in elkaar. Voor de muzikale begeleiding heeft de bevallige zangeres de samenwerking gezocht met TheDreamLab en dat had ze beter niet kunnen doen.  Dit elektronisch toetsenspel is veel te bombastisch voor het werk van Brel. Hoewel Chevalier over een redelijk stemgeluid met een wat beperkt bereik beschikt, werd ze vaak overstemd door het muzikale- en soms bombastische geweld achter haar. Een duidelijke mismatch dus. Haar gesproken verbindingsteksten komen ook nogal gekunsteld over en zijn duidelijk uit het hoofd geleerd. Dat is op zich niet zo erg, bij Freek de Jonge is ook elk woord van tevoren bedacht, maar je mag dit als artiest nooit zo duidelijk laten merken aan het publiek. Ongetwijfeld is dit een kwestie van meer theaterervaring opdoen, maar aan dit repertoire weet ze te weinig van zichzelf toe te voegen. Je kunt je ook afvragen of Brel en Stromae voor het publiek nu wel zo’n logische combinatie is.

Deux Voix – Katell Chevalier, TheDreamLab – Gezien door Jaap Pleij op zaterdag 14 oktober in de kleine zaal van De Kring.