Maandag 15 januari 2018

SIMONE VAN DEN EERTWEGH MOET GEHOORD WORDEN

Helaas, dat kan (nog) niet in De Kring in Roosendaal, maar dat is ongetwijfeld slechts een kwestie van tijd. Het is al weer bijna twee jaar geleden dat zangeres Simone van den Eertwegh uit Eindhoven voor het eerst haar opwachting maakte in ‘onze’ kleine zaal met haar tweede theaterprogramma ‘Puur’, waar ik haar vanaf de eerste rij toen heel goed kon gadeslaan. ‘Simone raakt je direct in je hart’, kopte ik destijds boven mijn verslag, fleibergeistet als ik was van haar performance.  Ze beschikt over de ‘kracht’ die Willeke Alberti ook zo bijzonder maakt. Wanneer ze zingt, heb je zelfs achterin de zaal gezeten, het gevoel dat ze alleen voor jou zingt. Ze ‘raakt’ zelfs zo hard dat het een opgave en kunst is om niet volledig knock-out te gaan.  Zo denken inmiddels veel meer mensen erover die haar grote ‘kracht’ inmiddels hebben ontdekt. En daarmee zijn ze aanbeland bij Simone’s nieuwe derde theaterprogramma alweer waarmee ze sinds 17 september 2017 langs de Nederlandse theaters trekt.
Na ‘Van list tot Heden’ stond ze in ‘Puur’ ornaat voor het publiek en inmiddels verkeert ze in de ‘Kracht’ van haar leven. Roosendaalse theaterliefhebbers die niet zo lang willen wachten tot ze Simone binnen de stadsgrenzen kunnen (her)ontdekken, hoeven hun geduld ook niet lang op proef te stellen. Het is een klein stukje reizen, maar dan heb je ook wat. Simone staat met ‘Kracht’ op zondag 21 januari in theater Peeriscoop in Gorinchem van mijn goede vriend Fred Delfgaauw.  Onlangs speelde Fred de zeer boeiende inhaalvoorstelling ‘Paradijsvogels’ in De Kring, dit is dus een prima gelegenheid voor een tegenbezoek aan Freds eigen gezellige theatertje Peeriscoop in hartje Gorinchem. ‘Anderen nemen een kind. Ik koos bewust voor een theater, dat is mijn kindje’, zei hij ooit in een interview over zijn gerealiseerde droom.

Simone laat haar engelengeluid reeds vanaf 16.00 uur neerdalen op het publiek, dat blijkens de vooruitgesnelde berichten ook de nodige interactie mag verwachten. Toch is het raadzaam om al vroeg naar Gorinchem af te reizen, want op deze bij voorbaat fraaie zondag is Slot Loevestein ook geopend voor het publiek. U weet wel, waar Hugo de Groot zo lang opgesloten zat en met behulp van een boekenkist de ‘kracht’ vond om een geslaagde ontsnappingspoging te ondernemen. Bij een eerder bezoek aan Gorinchem heb ik in het gemeentelijk museum de kist al mogen aanschouwen, de plek waar het gevaarte heeft gestaan is net als het gehele slot een bezoek meer dan waard. Om deze toeristische tip even af te ronden. Slot Loevestein is geopend van 11.00 tot 16.00 uur, reserveren kan via info@slotloevestein.nl, tel. 0183-447171, om te reserveren voor het toetje (lees=Simone) kan gebeld of gemaild worden naar Peeriscoop, info@peeriscoop.nl, tel. 0183-690022.       

Wat kunnen de bezoekers verwachten van een Simone in de ‘kracht’ van haar leven.    
De prijswinnares van het Concours de la Chanson brengt onder begeleiding van haar vaste muzikanten nummers van haar debuutalbum ‘Puur’, afgewisseld met Engels- en Franstalige klassiekers die bekend zijn van zangeressen van wereldfaam: krachtige nummers van onder andere Barbra Streisand en Lara Fabian passeren de revue. Liedjes die op haar website worden omschreven als ‘sterk door kwetsbaar te zijn, soms krachtig door groot te zijn’. Natuurlijk – en anders moet u er maar gewoon om vragen, wat heet brullen- vertolkt ze in deze show ook ‘Los van Jou’ dat in een niet te grijs verleden als single-cd is uitgebracht. In een interview met een regionale radio-omroep accentueerde Simone dat ze met dit lied de boodschap ‘doorzetten en doorgaan’ aan haar publiek wil meegeven. Het is geen afgesproken werk, maar laat ik mijn PVC-programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen nu net het thema ‘Door Zetten Zonder Door Te Slaan’ hebben meegegeven. Dat kan toch geen toeval zijn!
 
Het lied verwijst ook naar de stichting Stop Pesten Nu, waar Simone ambassadeur van is. Het achterliggende verhaal:

‘Oké, ik ben ervan overtuigd dat ik zonder mijn jeugd waarin ik veel gepest ben nooit het theater had gevonden. De pesters hebben mij leren vechten, door te zetten, voor mezelf op te komen, mezelf te bewijzen. Ik wilde ze zo graag laten zien dat ze het allemaal mis hadden: De bewijs drang die je krijgt als iedereen tegen je zegt dat je er niet toe doet, niets waard bent en niets kunt…. haalt het oerinstinct in je naar boven. Ik moest en zou het tegendeel bewijzen, laten weten dat ik het wel kan, er wel toe doe. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik er gelukkig veel sterker uitgekomen ben dan ik ooit verwacht had. Maar helaas geldt dit niet voor iedereen. In de media hoor je op het moment veel te veel schrijnende verhalen van kinderen die geen vertrouwen meer hebben in de toekomst omdat ze zo ernstig gepest worden. Ik krijg regelmatig tijdens interviews de stelling ‘ Hoort het er niet gewoon een beetje bij, dat pesten op school?’ voorgelegd. Natuurlijk hoort pesten niet bij de jeugd van een kind! Daar moeten we ons gezamenlijk hard voor maken’, zo verwoordt ze deze doelstelling hartstochtelijk op haar website. Simone’s ‘kracht’ school hier in: ze nam geen wraak met haar vuisten, maar met de gave die ze van boven heeft meegekregen. 
Simone’s voorgeschiedenis:
Simone hield zich van kinds af aan al bezig met muziek. Geïnspireerd door zangeres Marie-Cécile Moerdijk begon ze rond haar 16e haar zangstem te ontdekken en te ontwikkelen. Op haar 19e begon ze als zangeres in een Diner Theatershow en volgde daarnaast diverse zanglessen. Gedreven door haar roeping besloot ze zich te gaan richten op een solocarrière en volgde een studie expressieve kleinkunst in Tilburg. Al snel nam ze haar eerste demo “Overal zijn mensen” op, geschreven en gecomponeerd door Guus Westdorp en Chris Willemsen. Met deze demo werd Simone door Sterren.nl van de TROS verkozen tot talent van de maand en werd er een flitsende videoclip opgenomen. Tevens kreeg ze hierdoor een zangles aangeboden van zangeres en theatermaakster Leoni Jansen.
Het lied “Overal zijn mensen” leidde tot een samenwerking met de tekstschrijvers Herman Pieter de Boer en Micky Otterspoor. Deze samenwerking werd beklonken met Simone’s eerste single “Weer thuis bij jou” en later in ‘Strandpaviljoen’. In mei 2011 won Simone met haar tweede single “Ritme” de TROS-wedstrijd “Zing & Win een zomerhit”. Als prijs kreeg zij van de TROS onder andere een videoclip cadeau. Deze productie leidde tot veel positieve publiciteit in de media. In maart 2012 haalde Simone dankzij haar derde single ‘If I could fly’ de finale van de talentenjacht “538 voor War Child”. Tijdens deze finale zong zij voor 10.000 man publiek een duet met Xander de Buisonjé. In april 2013 stond Simone in de finale van het prestigieuze Concours de la Chanson. Simone won met haar emotionele vertolking van het nummer Va T’En Loin van Gilbert Bécaud De Aanmoedigingsprijs, een van de drie vakjury-prijzen. De jury bestond uit zangeres Liesbeth List, directrice van L’Institut français Isabelle Mallez, pianist Tonny Eyk en journalist/tv-presentator Cornald Maas. Van september 2013 tot en met juni 2015 heeft Simone de Nederlandse theaters aangedaan met haar debuut theaterprogramma ‘Van List tot Heden’. In september 2015 tot en met oktober 2016 heeft Simone de Nederlandse theaters aangedaan met haar theaterprogramma Puur. In juni 2016 lanceerde Simone haar gelijknamige debuutalbum, waar ook ‘Los van Jou’ is getrokken. En nu is er dus ‘Kracht’.
Haar band staat nog immer onder leiding van Pedro van Meel, met wie ze ook wel eens solo optreedt. Gelukkig kan ik hier nog een persoonlijke noot aan toevoegen. Simone’s beeltenis stond op de cover van mijn boek ‘KRINGGESPREKKEN’ (de titeloorsprong laat zich raden), dat inmiddels niet meer verkrijgbaar is in de boekwinkels, wat natuurlijk geheel aan Simone is toe te schrijven. Wie echt verhinderd is om op 21 januari naar Peeriscoop te komen, kan op 10 maart terecht in SKAC in Chaam. De wonderen zijn helaas ook in negatieve zin de wereld nog niet uit. Deze ‘sweetheart’ van het Brabants halfrond is ‘wonderwel’ landelijk nog steeds niet doorgebroken. Zitten ze bij ‘Avro’s Kunstuur’, een televisieprogramma dat ik gezwind zal aanschrijven, soms te slapen? Presentator Lucas de Man mag zich dan een hele vent voelen, maar zeker als tekst minnende Vlaamse man kun je niet om Simone heen.  Een bekende die deze tekst reeds in een vroeg stadium aanschouwde, merkte op: Jij gaat die zondag zeker ook naar Peeriscoop toe? Voor de eerste keer kon ik welgemeend en zonder enige aarzeling antwoorden: MeToo!