Woensdag 14 juni 2017

INFORMATEUR VERSPILT GEEN TIJD MEER AAN JESSE KLAVER

Stel dat cabaretier Wim Kan (1911-1983) nog zou leven en in zijn 107e levensjaar het podium beklimt om zijn visie op de huidige kabinetsformatie te geven. Hij zou zijn ‘visie’  ongetwijfeld kort maar krachtig verpakken in een kernachtige grap. Natuurlijk zou hij daarbij ook weer een denkbeeldig gesprek aanknopen met iemand in het publiek: ‘Ik ben benieuwd hoe het in deze zaal gesteld is met de kennis van de Nederlandse taal. Hè, jij daar….Nee, degene die nu krampachtig zit om te kijken…. Ik ga je een zin voorleggen, en die luidt als volgt: Mark Rutte gaat nog eens praten met Jesse Klaver. Is dat dan ‘tegenwoordige tijd’ of is dat ‘toekomende tijd?’ Na enig geroezemoes komt het lijdend voorwerp met het antwoord. ‘Tegenwoordige tijd, welnee man, het is verloren tijd!’
Anders dan zijn voorganger, de zwaar overschatte VVD-coryfee Edith Schippers, is informateur Herman Tjeenk Willink gelukkig snel tot de conclusie gekomen dat GroenLinks onder Jesse Klaver niet geschikt is om regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Schippers had de formatie met 61 dagen kunnen inkorten in dien ze op dag één al zo wijs was geweest om het migratiedossier inhoudelijk aan de orde te stellen. Tjeenk Willink trok na een bescheiden aanloop de terechte conclusie dat er tussen deze partijen geen akkoord te bereiken valt over de opvang van (oorlogs)vluchtelingen.  Als Mark Rutte gevraagd wordt  waarom hij zo hardnekkig weigert om in gesprek te gaan met de PVV, klinkt hij steevast als een grijsgedraaide grammofoonplaat:  ‘Wilders liep weg toen het er op aan kwam’, verwijzend naar het eveneens mislukte Catshuis-overleg van zes jaar geleden. In werkelijkheid lag de situatie wel even anders, Wilders zegde zijn gedoogsteun aan het VVD/CDA-kabinet op omdat hij zich niet kon vinden in de draconische maatregelen die Rutte & Co in de gezondheids- en ouderenzorg wilde doorvoeren. Wilders lieflijke nummer twee, Fleur Agema, barste daarover openlijk in tranen uit, ik was maar net op tijd om haar die brede schouder te bieden die ze op dat moment nodig had.  Ik ben benieuwd hoe lang Rutte nu Jesse Klaver diens ‘vluchtgedrag’ blijft nadragen.  Merkwaardig overigens dat de premier nooit eens door een kritische journalist (zijn die er nog wel in Den Haag?) is geconfronteerd met de vraag ‘Hoe zou u het vinden als potentiele coalitiepartners de VVD blijven uitsluiten vanwege de vele verbroken verkiezingsbeloften die u de bevolking gedaan heeft?’ Tjeenk Willink staat nu echter voor het dilemma hoe ons land een regering te bezorgen die toch op voldoende steun in het parlement kan rekenen.  Die ‘Eureka’-sleutel heeft PvdA- voorman Lodewijk Asscher in handen. Het verwende Amsterdammertje moet nu eindelijk eens stoppen met zijn geweeklaag over het forse pak slaag dat zijn partij op 15 maart van de kiezers kreeg, en zijn verantwoordelijkheid nemen. Er zijn immers geen noemenswaardige geschilpunten die een obstakel vormen voor de coalitie VVD, CDA, D66 en PvdA. In deze combinatie zijn links en rechts, voor zover nog van toepassing, redelijk in evenwicht en Asscher zal toch ook wel begrijpen dat deze coalitie volop de vruchten kan plukken van de ongekende economische opleving die ons land doormaakt. De uitstekende minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, kan dan gewoon op zijn post blijven. We zullen deze staatsman straks hard nodig hebben bij de Brexit-onderhandelingen die voor de deur staan, of ze nu ‘hard’ of ‘zacht’ verlopen. Als Asscher echter blijft volharden in zijn ‘Njet’ is de PvdA geen knip voor de neus en dus zelfs die negen zetels niet meer waard.         

FOTO : Jesse Klaver heeft nu weer alle tijd om een biertje te gaan drinken met de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer. Met deze VVD-er klikt het zo te zien wel.