Donderdag 12 juli 2018

ZIJN ER NOG TOPVOETBALLERS MET PRINCIPES?

Voorafgaande aan de WK-finale Frankrijk – Kroatië zendt NPO2 het programma ‘Brainwash Talks’ uit. Daarin staat Oeki Hoekema centraal, in MaxMagazine omschreven als ‘de laatste profvoetballer met principes’. Hoekema weigerde deel te nemen aan het WK Voetbal 1978 in het Argentinië van dictator Jorge Videla. Zijn originele naam en voor die tijd opvallende politieke stellingname hebben hem gered van de vergetelheid. Ik moest wel even fronsen toen ik dit bericht las. Was hij door bondscoach Ernst Happel dan geselecteerd voor dit meest duistere WK uit de geschiedenis?  De Friese aanvaller kwam uit voor Sc Cambuur, Go Ahead Eagles, PSV, De Graafschap, Lierse SK, FC Den Haag en FC Wageningen (reeds lang ter ziele). PSV uitgezonderd zijn en waren dat geen clubs van waaruit je logischerwijs hengelde naar een plek in de Oranjemangelederen. Bovendien had hij zijn eerste en uiteindelijk enige interland reeds in 1971 gespeeld, Luxemburg – Neder;land (0-8), waarin Hoekema een keer scoorde.
Freek de Jonge en Bram Vermeulen startten kort voor het WK 1978  een handtekeningenactie, die slechts één handtekening van een profvoetballer opleverde, genoemde Oeki Hoekema dus. In een interview gaf hij op oudere leeftijd aan nooit spijt te hebben gehad van zijn actie.  ‘Ik zou nu exact hetzelfde gedaan hebben. Er was in Argentinië sprake van een totalitair regime, dat vergelijkbaar was met nazi-Duitsland. En weet je, het gekke was dat veel spelers het met me eens waren. Maar ze tekenden niet, omdat ze bang waren voor de consequenties. Of het mijn carrière heeft geschaad? Geloof ik niet in, clubs kijken vooral naar je voetbalkwaliteiten. Voor mijn gevoel heb ik er alles uitgehaald wat er in zat. Ik heb een wedstrijd voor Oranje gespeeld en gescoord, in de nationale jeugdelftallen en bij prachtige voetbalclubs gespeeld. Ik heb gevoetbald met geweldige spelers als Gerrit Niehaus, Koos Knoef, Nico Reinders, Dick Schneider,  Gerard Somer en Dimitri Davidovic’, leunde hij tevreden achterover.
De vraagt rijst dus of er momenteel topvoetballers zijn met principes. Indien Oranje zich had geplaatst voor dit WK acht ik het hoogst onwaarschijnlijk dat Ronald Koeman afmeldingen zou hebben ontvangen van spelers die uit principe niet in het Rusland van Poetin willen spelen. De eerste Nederlandse voetbaltopper die uit principe weigert het Oranjeshirt aan te trekken uit afkeer van de monarchie moet waarschijnlijk nog geboren worden. De ‘Marokkaanse Jongens’ uit Nederland hadden er totaal geen moeite mee om te strijden voor de eer van ‘Koning en Vaderland’, al is het in de praktijk nooit hun vaderland geweest. De veel geroemde Alizera Jahanbakhsh, pas vertrokken bij AZ, had er geen enkel probleem mee om uit te komen voor Iran, ook niet bepaald een modeldemocratie. Bij voetbaltrainers komt het P-woord doorgaans in het woordenboek niet voor. Of Bert van Marwijk nu de belangen van Saoedi-Arabië of de modeldemocratie Australië dient, is hem om het even. Te vrezen valt dat Oeki Hoekema bij de voetbalprofs inderdaad de laatste der Mohicanen van de principes was. ‘Brainwash Talks’ vertelt zijn verhaal in amper vijftien minuten (zondag 15 juli, NPO2, 13.35 uur).