Vrijdag 3 augustus 2018

HET "VERRAAD" VAN DRÉ HAZES

Niet alles wat er in Huize Elisabeth gebeurt komt mij logisch voor. Toegegeven, dat van de klimaatbeheersing is een algemeen probleem waar de zorginstellingen samen met minister De Jonge van Volksgezondheid een oplossing voor moeten zien te vinden.  Maar dat de eindverantwoordelijke in Huize Elisabeth het nodig vond om het optreden van pianist Jack Buijs (gepland voor 26 juli) vanwege ‘de hitte’ niet door te laten gaan,  daar kan ik de logica niet van inzien. De bewoners hebben toch al zo weinig om handen en vrijwel niets om naar uit te kijken. Alles wat die gezapige regelmaat onderbreekt, al is het maar voor enkele uurtjes, zou juist met beide handen omarmd moeten worden.   ‘Zoveel mensen bij elkaar is niet bevorderlijk voor de gezondheid’, zo werd mij ingefluisterd.  Merkwaardig, in het restaurant waar het optreden gepland was, wordt ondanks ‘ de hitte’ toch gewoon de dagelijkse maaltijden gebruikt,  en dan is het ook zoeken geblazen naar een vrij tafeltje. Die vlieger gaat dus niet op. Sterker nog, het restaurant is juist het koelste plekje. Over vlieger gesproken.

Omdat het aantal talentvolle- en onderhoudende zangtalenten in Roosendaal niet voor het opscheppen liggen, is het samenstellen van het programma (het streven is elke donderdagmiddag een activiteit te plannen) geen eenvoudige klus. De jonge Angiz (vroeger Angelo), kleinzoon van de vroegere visboer Toon Schmerda,  zou wellicht een optie zijn. Hoewel hij zich vooral op meezingers uit de hoek van de mediterrane  richt, heeft hij ook een aantal bekende Andre Hazes-nummers op het repertoire staan, en dat gaat er bij de bewoners ongetwijfeld wel in. Het laatste wat me van Hazes bijstaat, is dat hij in een vliegtuig bonje met een medereiziger kreeg, omdat deze het drammende kind van de zanger een oorveeg gaf. Hazes Sr. liet dit niet over zijn kant gaan en dus was het matten geblazen. Uit de berichten meende ik te mogen opmaken dat het mannetje zat te zeuren om een vlieger . Voor die tijd had vader Hazes al een dikke hit gescoord met ‘De Vlieger’, en uit de tekst viel op te maken dat het ventje er al een had. Het ging dus waarschijnlijk om een nieuw exemplaar.
Deze tekst laat daar immers geen twijfel over bestaan:
‘Mijn zoon was gister jarig. Hij werd acht jaar, de schat.
Hij vroeg aan mij een vlieger en die heeft hij ook gehad’.
Kennelijk komt daarna Hazes Jr aan het woord:
Ik heb hier een brief voor mijn moeder die hoog in de hemel is.
Deze brief bind ik vast aan mijn vlieger tot zij hem ontvangt, zij die ik mis.
En als zij dan leest hoeveel ik van haar hou.
Dat ik niet kan wennen aan die andere vrouw’

Stel dat mevrouw Hazes stewardess van beroep is, en dat zoonlief haar met zijn vlieger deze boodschap probeert over te brengen.  Stel dat deze missie slaagt, dan weet mevrouw Hazes direct dat er een andere vrouw in het spel is. Hazes Sr. kan het dan wel schudden en wordt direct op straat gezet. Een stankie voor dankie dus. Nu is het vader Hazes die zijn zoon een draai om zijn oren geeft.
‘Je verdiende loon, bedrieger, omdat je papa hebt verraden met je vlieger’.  Kennelijk heeft de tijd ook deze wond geheeld en stonden Hazes Sr. en Jr. tijdens deze vliegreis weer op goede voet met elkaar. Maar of deze ergerniswekkende smeekbede in het vliegtuig de jonge Hazes uiteindelijk een nieuwe vlieger heeft opgeleverd, is nooit duidelijk geworden.