Woensdag 11 april 2018

POSTHOORN SCHREEUWT OM HORECAVOORZIENING

Tijdens een van mijn stadsverkenningen belandde ik dinsdagmiddag via de Langendijksestraat bij de Posthoorn, tevens de entrée van de Rucphense bossen. Omdat het nogal wat tijd vergde om dat punt te bereiken, zat een nadere verkenning van het gebied er deze middag niet in. Het probleem is dat je eigenlijk met de fiets moet gaan om bij de Posthoorn te komen. Maar eenmaal gearriveerd kun je vanwege de slechte staat van de landweggetjes die door het bos voeren voor verdere verplaatsing geen gebruik maken van de fiets. Althans, indien je niet het risico op een lekke band wil lopen, wat met een gewone huis-tuin-en-keukenfiets ongetwijfeld het geval zal zijn. Te voet is de beste manier, maar waar laat je dan je fiets. Met fiets aan de hand is ook weer zowat. 
Het lijkt mij dat de gemeenten Roosendaal en Rucphen elkaar wel op een wat gastvrijere- en leukere manier kunnen ontmoeten.  Geen idee hoe het bestemmingsplan voor dit gebied eruit ziet, maar het lijkt mij dat de entree van de Posthoorn om een goede horecavoorziening met speciale attracties schreeuwt. Een voorziening waar de bezoekers terecht kunnen voor een natje en een droogje, waar ze tevens hun fiets veilig stallen, zodat ze nadien met een gerust hart te voet van de Rucphense bossen kunnen genieten. Die horecavoorziening kan uiteraard worden uitgebreid met andere recreatieve voorzieningen, zoals een speeltuin en een trimbosje. Iets verderop ontwaarde ik wel een camping met de naam Postkoets. Aan de bordjes te zien is deze camping vooral gericht op  vakantiegangers met caravans. Dit bijt elkaar dus  niet. Bij de aanpalende bosjes staan bordjes met de tekst ‘Rustgebied voor Dieren’.  Ik vrees dat ze dan wel in zeer diepe rust verkeren, want er was zelfs geen kwetterend vogeltje te beluisteren. Indien wolven vanuit Duitsland in dit gebied verzeild raken, reizen ze ongetwijfeld bij gebrek aan dierlijk leven dat zich leent voor consumptie snel door. Ik denk dat de Posthoorn wat meer mag gaan bruisen, op een vergelijkbare manier als het gebied Visdonk. Wellicht kan er bij dit trefpunt tussen twee gemeenten een beeld worden geplaatst dat de samenkomst symboliseert.  Vormgegeven in een stevige kus, ik noem maar wat. De Posthoorn biedt nog wel meer recreatieve mogelijkheden. Op het grasveld waar nu enkele paarden draven, kan misschien wel een complete manege verrijzen.  Ook een uitstekende manier om de Rucphense bossen te verkennen.
Bij de start van de Collegevorming is dit de natuurvriendeljjke suggestie die de PVC de Colleges en gemeenteraden van beide gemeenten graag wil meegeven.