Zondag 2 december 2018

ALWEL CONFRONTEERT BEWONERS MARKTSTEDE MET DICTAAT

In het complex Marktstede deden al maanden de geruchten de ronde over de komst van een geheel nieuw elektronisch sleutelsysteem dat toepasbaar is op alle centrale toegangsdeuren in het complex. ‘Geruchten’ is eigenlijk het juiste woord niet. Sommige bewoners wisten al weken vooraf precies in geuren en kleuren te vertellen wat er precies op stapel stond. Woningbedrijf Alwel, dat beweert samen werken aan wonen en wijken hoog in het vaandel te voeren, zweeg intussen in alle talen. Ik zag de bui al hangen. Waarschijnlijk zouden we als bewoners weer voor een voldongen feit geplaatst worden. In het verleden heeft Alwel en voorganger AlleeWonen diverse flaters geslagen waar het de communicatie met de bewoners betreft en ik besefte meteen dat Alwel weer een nieuw hoofdstuk zou toevoegen aan zijn hardnekkige ‘niet informeren, niet overleggen’- politiek.  Als niet geïnformeerde vroeg ik de woonconsulent voor dit complex om tekst en uitleg, wat slechts een summier antwoordje (nou ja) opleverde. 

‘Mogelijk hebben complexbewoners gezien dat wij in het complex zaken onderzocht hebben, waardoor wellicht de geruchtenstroom op gang komt. Zodra er concrete aanleiding is, informeren wij alle bewoners schriftelijk’.

Daar moest ik het mee doen. Toch heb ik wel een klein succesje geboekt in de communicatiestrijd met Alwel. We zouden tenminste schriftelijk geïnformeerd worden. Bij een vorige aanvaring, over de lift notabene,  werden we met een armzalig aangebracht bericht in diezelfde lift afgescheept. Die concrete aanleiding liet daarna niet lang op zich wachten.  Het verhaal over het ‘elektronisch sleutel systeem’ dat de bewoners op 29 november in de bus aantroffen met als afzender Alwel, bleek geheel overeenkomstig het relaas te zijn dat diverse bewoners los van elkaar wisten te vertellen.  ‘U draait en u bent niet eerlijk’, schoot me direct een historische pijl uit een van de verkiezingsdebatten te binnen die Jan-Peter Balkenende (CDA) heel doeltreffend op zijn grote tegenstrever Wouter Bos (PvdA) afschoot. ‘This Boy was on fire’. Bos zag zijn grote voorsprong in de peilingen direct na deze voltreffer verschrompelen, en kon het premierschap wel op zijn buik schrijven. Vreemd dat toen geen artiest op het idee gekomen is om hier een liedje van te maken.

Op zich ziet dat nieuwe sleutelsysteem er best goed uit. Het steekt mij vooral dat Alwel zonder de bewoners te raadplegen het plan rigoureus ten uitvoer bracht en weigerde open kaart te spelen toen daar zeer gericht naar gevraagd werd. De woonconsulant draait en is niet eerlijk en dat maakt haar tot een onbetrouwbare gesprekspartner.

Wat gaat er nu gebeuren?  Alsof de bewoners al niet genoeg geschoffeerd waren, zijn ze ten gevolge van dit dictaat ‘uitgenodigd’ om op dinsdag 18 december bij Parrotia langs te komen voor het ophalen van de sleuteltags. Indien ze dat niet doen, staan ze twee weken later letterlijk voor een gesloten deur. Maar uiteraard biedt Alwel onder het kopje ‘U bent verhinderd de 18e december, wat nu?’ wel een alternatief.
(diepe zucht, …nou ja).

‘Wanneer u niet op dinsdag (moet zijn ‘op dinsdag niet’) in de gelegenheid bent om de sleuteltags in ontvangst te nemen heeft (moet natuurlijk ‘hebt’ zijn) u de mogelijkheid om via een machtiging iemand anders de sleuteltags in ontvangst te laten nemen. Hiervoor hebben wij een formulier toegevoegd….bla..bla. bla.

Maar wat als de geachte bewoner niemand heeft om de sleuteltags in ontvangst te laten nemen? Ai, ai, ai. Die mogelijkheid is kennelijk aan de aandacht of het bevattingsvermogen van Alwel ontsnapt. Er wordt in ieder geval met geen woord over gerept. Bewoners die nu nog met vragen zitten (geen kritische opmerkingen kennelijk) kunnen elke woensdag tussen 13.00 en 14.00 uur in Parrotia langskomen tijdens het bewonersuurtje. En wie zal de bewoner daar aantreffen? Marc van der Steen waarschijnlijk niet. Die is al tijden zijn ivoren toren niet uit geweest.  Aangezien hij binnen Alwel een van de weinigen is met beslissingsbevoegdheid heeft het geen enkele zin om tegen een ongetwijfeld begripvol luisterend oor van de sociaal beheerder een donderspeech af te steken.

De brief sluit af met ‘Wij rekenen graag op uw begrip en medewerking’  Hoe hard kan een bord voor iemands kop zijn, vraag je je dan af.