Zondag 23 september 2018

"IN EEN PLAATS GENAAMD ROOSENDAAL" GEPRESENTEERD

De weersomstandigheden mogen momenteel dan veel te wensen overlaten, het was er wel mede de ‘oorzaak’ van dat het zaterdagmiddag lekker gezellig druk was in de St.Jan, waar de vierde manifestatie ‘Kunsten onder een  Dak’ werd geopend met de lang verwachte presentatie van het boek ‘In een plaats genaamd Roosendaal’. Burgemeester Jacques Niederer, die uiteraard het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen, prees de samenstellers Ben Maas, Marius Broos en Joss Hopstaken voor hun bijna ‘bovenmenselijke prestatie’.
‘Ik had voorkennis’, bekende Niederer zonder enige aansporing. ‘Gisteren (vrijdag) heb ik een lange rit in de dienstauto benut om het boek vast door te bladeren. Gezien de beperkte tijd hebben de samenstellers alle zeilen moeten bijzetten om de klus te klaren. Daar zijn ze wonderwel in geslaagd. Dit is een boek dat in geen enkele Roosendaalse boekenkast mag ontbreken, en zeker niet in die van het stadskantoor’.  Auteur Ben Maas zei trots te zijn op ‘de stad en het resultaat van de samenwerking’. Inhoudelijk omschreef hij het boek als ‘een soortement overzicht van alles wat er in de loop der jaren over Roosendaal is geschreven. We ontkwamen er daardoor uiteraard niet aan om keuzes te maken, niet zelden heel moeilijke keuzes. Marius heeft de honderden foto’s zelf een voor een bewerkt, en een evenredig groot deel van de credits gaan dus naar hem’, prees Maas op zijn beurt zijn partner in proza. Niederer draaide de rollen om door zelf als ‘gulle gever’ te fungeren bij de uitreiking van de boeken aan de drie mannetjesputters.
Het vijfde exemplaar was gereserveerd voor de voorzitter van Roosendaal 750 Jaar, Cor Verbogt. Bij gebrek aan een knop om op te drukken en bij absentie van een feestelijk lint om door te knippen, verklaarde Niederer de expositie maar gewoontjes voor geopend. De Roosendaalse maestro van de dans, Jacques van Meel, had voor een passende omlijsting gezorgd, door net als bij de Alzheimerdag vrijdagmiddag in De Kring de aanwezigen een uitgebreid voorproefje te geven van de geneugten die ‘Roosendaal Danst’ de komende dagen te bieden heeft. Zo begint Van Meel een aardig stempel te drukken op Cultureel Roosendaal, maar geen enkele ware cultuurvorser zal daarom treuren. Met zijn niet aflatende inspanningen voor zijn grote liefde, de dans in al zijn facetten, is Van Meel uitgegroeid tot een waar cultuur-ambassadeur waar Tout Roosendaal bijzonder trots op mag zijn. Karin Wierckx liet namens de organisatie weten dat een record aantal van tachtig kunstenaars zich had aangemeld voor deze vierde editie van Kunsten onder een Dak, die vooraf werd gegaan door manifestaties in de Wennekerhallen, het Herstaco Stadion en de OLV-Vrouwekerk.
‘Tsja, hadden we die Wennekerhallen (omgebouwd tot een bedrijvengebouw en fitnessruimte) nog maar. Dan had daar morgen mooi het Roosendaals Treffen kunnen doorgaan. Te triest voor woorden dat dit vanwege de weersverwachtingen niet door kan gaan en we weer een jaar extra moeten wachten (de laatste editie dateert van 2015) voor verenigingen en bezoekers elkaar weer in zo’n gezellige sfeer kunnen treffen’, sipte een van de beoogde deelnemers, die zich nu geconfronteerd zag met een lege- en loze zondag.  Cultuurwethouder Toine Theunis was wel aanwezig, maar voelde zich niet geroepen om een aandeel te leveren in het podiumprogramma.  ‘Ik ben maar een eenvoudige volksjongen en ik voel me meer op mijn gemak tussen de bezoekers dan op het podium’, luidde zijn wat al te bescheiden verklaring. Merkwaardig genoeg was er ook geen rol weggelegd voor de eveneens aanwezige stadsdichter Eric van Deelen, wat ook al niet het geval was bij de gemeentelijke nieuwsjaarsreceptie eerder dit jaar. Het begint er op te lijken dat de stadsdichter door het gemeentebestuur in toenemende letterlijk en figuurlijk over het hoofd wordt gezien. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Als er iemand is die de betekenis van ‘Roosendaal 750 Jaar’ mooi in poëtische woorden kan vatten, is het de stadsdichter wel. ‘Maar ik heb wel acht gedichten voor het jubileumboek mogen aandragen’, gaf Van Deelen zelf wat tegenwicht aan deze omissie van overheidswege. 
Ondanks dit smetje ging Kunsten Onder Een Dak voortvarend van start. Kunstenaars en bezoekers, bezoekers en bezoekers en kunstenaars en kunstenaars raakten al snel geanimeerd en soms bevlogen met elkaar in gesprek. Kunst moet inderdaad de tongen losmaken, daar voer ook de horeca van de St. Jan uitermate wel bij. Voor hoffotograaf Leo de Jaeger  was dit eveneens een inspirerende omgeving. Gretig legde hij naast ‘De kunst, de ambiance, de burgemeester en het boek’ (mooie titel voor een theaterstuk) de in prachtige jurken gestoken dames vast voor ongetwijfeld het volgende jubileumboek.  Tussendoor waren er diverse sprookjesachtige optredens van onder anderen de Roosendaalse flamencodanseres Miranda Brand. Eenmaal buitengekomen stonden de bezoekers weer met beide benen in de natte realiteit. Want op de Markt miezerde het voort, met als gevolg dat de muzikale optredens op het monstrueuze podium uitsluitend vanaf de schaars geworden terrassen, voorzien van een dak, gadeslagen werden. Dat het realiseren van een mooi overdekt activiteitencentrum (een koepel over het Herstaco Stadion) maar een van de eerste doelstellingen mag zijn voor de komende 750 jaar. Tout Roosendaal zal daar (cultureel) wel bij varen!