Zaterdag 22 september 2018

MET EEN DAK OP HET HERSTACO STADION WINT ROOSENDAAL EEN ACTIVITEITENCENTRUM

Het lijkt erop dat de weergoden er totaal geen boodschap aan hebben dat Roosendaal de komende week zijn vermeende 750-jarig bestaan wil vieren met tal van activiteiten. Het openingsconcert van The Valley Sound Big Band met solistische bijdragen van onder anderen Sophie Mol, Matt en grote broer Stef Broos,  op bezielende wijze aan elkaar gepraat door de ‘juiste presentator’ Bagiyo van der Leemputte, kende vrijdagavond zodoende een koud en kil karakter.  En daar hielp geen lieve moedertje en zelfs Roosendaals beste zangtalent aan.
Zondag ‘belooft’ ook in deze regio een lieslaarzendag te worden. Om die reden besloot de 750 jaar-organisatie geen enkel risico te nemen en het voor deze dag geplande Roosendaals Treffen niet door te laten gaan. Een wat triest stemmende start van de feestweek dus. Dat pakken ze in Maastricht toch slimmer aan. In de heetste periode van het jaar is het Vrijthof geruime tijd geheel gereserveerd voor het orkest van Andre Rieu en zijn beroemde solistencast. Als het dan regent, heeft dat alleen maar een verfrissend effect. September mag dan inmiddels de status van vierde zomerse maand hebben verkregen, in de avonduren kunnen de temperaturen  al flink dalen. In sommige delen van het land heeft het zelfs al gevroren.     
Ik heb het zo vaak gezegd. Roosendaal had al lang een mooi activiteitencentrum kunnen –nee, moeten-  hebben, waar alle activiteiten –weer of geen weer- altijd door kunnen gaan. Bouw een dak op het Herstaco Stadion en je beschikt als stad over een prachtige accommodatie die voor vrijwel alle doelen geschikt is. Het veld biedt genoeg ruimte voor een overdekte versie van het Roosendaals Treffen en dat immense podium dat nu de Markt ontsiert, was daar ook veel beter tot zijn recht gekomen.  De bezoekers kunnen vanaf de tribune lui achterover leunend alle activiteiten gade slaan. Het stadion leent zich voorts prima voor een wielerbaan, waardoor een baanwedstrijdversie van De Draai (van de Kaai) ook ineens tot de mogelijkheden behoort. Ton Linssen, of zijn opvolger, zou hier dan weer terecht kunnen met zijn legendarische snuffelmarkten. Bovendien zou het zieltogende VoetbalExperience ook een enorme boost krijgen van zo’n investering.  Natuurlijk gaat dat een lieve duit kosten, maar als je ziet hoeveel geld de gemeente nu verknald heeft aan die volstrekt overbodige en op sommige punten zelfs levensgevaarlijke ringweg door het centrum, waar tot grote irritatie van velen slechts sporadisch aan wordt gewerkt (net als de Benelux Flat), is er veel zo niet alles te zeggen voor zo’n investering waar de Roosendalers mede gezien de uitstekende parkeervoorzieningen  alleen maar plezier aan zullen beleven.  Voor een dergelijk ambitieus plan is natuurlijk ook politieke moed en durf nodig, en dat is in Roosendaal helaas (te) vaak een groot probleem.